Kantoorartikelen

Altijd recht afgesneden papier met papiersnijders

Als je papier recht en netjes wilt afsnijden, dan kun je dat per velletje op een snijmat met een lineaal en een scherp mes doen, maar je kunt het ook met een papiersnijder doen. Als je veel papier op aangepaste formaten moet snijden, dan is een papiersnijder een uitkomst waarmee je veel tijd spaart. Papiersnijders vallen uiteen in twee soorten: rolsnijders en stapelsnijders, ook wel bordscharen genoemd. Beiden hebben zo hun voordelen en nadelen.

Rolsnijders: ideaal voor de hobbyist

Rolsnijders bestaan uit een onderplaat met aan de zijkant een stang waaraan een rolmes bevestigd zit. Ze zijn verkrijgbaar in de formaten A4 en A3. Je legt het papier recht tegen de achterste richel aan en dan schuif je het onder de liniaal die onder de snijkop zit. Laat aan de rechterkant het deel uitsteken dat je wilt afsnijden, schuif de snijkop zo ver mogelijk naar boven, druk hem in en haal de snijkop inéén beweging naar je toe. Zo ben je altijd verzekerd van kaarsrecht afgesneden papier. In een rolsnijder kun je meerdere vellen papier tegelijk afsnijden.

Afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de rolsnijder en van de dikte van je papier kun je er zo’n 5 tot 20 vellen papier van 80 gram (gewoon printerpapier) tegelijkertijd mee afsnijden. Als je dikker papier wilt snijden, kun je minder vellen tegelijkertijd snijden. Sommige rolsnijders hebben extra snijkoppen waarmee je ook gekartelde snijrandjes kunt maken, bijvoorbeeld als je foto’s op maat snijdt en ze een leuk effect wilt geven. Rolsnijders zijn ideaal voor hobbyisten die veel met papier werken.

Stapelsnijder: ook geschikt voor zwaarder karton

Stapelsnijders worden ook wel bordschaar genoemd. Uiteindelijk is het ook een soort schaarconstructie. Een stapelsnijder heeft ook een onderplaat, vaak van metaal. In de hoek rechtsachter zit een scherp mes bevestigd, dat je in één beweging naar beneden haalt. Deze constructie maakt de bordschaar geschikt voor dikkere vellen papier, maar ook voor karton van een zwaardere kwaliteit, zoals grijsbord.

Ook bij een stapelsnijder leg je het papier onder de liniaal aan de rechterkant en met de bovenkant tegen de richel. Sommige bordscharen hebben een extra hendel aan de voorkant, waarmee je het papier kunt aandrukken terwijl je het snijdt. Zo voorkom je dat het papier verschuift. Let er bij een bordschaar wel op dat het mes niet omhoog blijft staan; dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Bordscharen zijn ideaal voor hobbyisten en professionals die vaak grotere stapels papier moeten snijden en die veel met karton werken.

Nadelen: onderdelen vervangen

Zoals bij elk gereedschap zijn ook snijmachines aan slijtage onderhevig. Bij rolsnijders moet afhankelijk van het gebruik de rolsnijkop worden vervangen. Het is dan ook aan te raden om bij een rolsnijder altijd een extra (setje) snijkoppen aan te schaffen. Van een bordschaar moet afhankelijk van het gebruik het mes regelmatig worden geslepen. Dit kun je laten doen bij een professionele slijper. Je kunt dan even geen gebruik maken van de bordschaar, maar als het mes is geslepen, gaat het weer een hele tijd mee.

Welke papiersnijder past bij mij?

Dat is afhankelijk van wat je wilt. Wil je het gemak van het op maat snijden van bijvoorbeeld foto’s en kleine hoeveelheden papier? Dan is een rolsnijder op A4-formaat heel geschikt om mee te werken. Wil je grotere hoeveelheden papier verwerken of werk je veel met karton? Dan is een bordschaar heel geschikt. Bij Kantoorartikelenexpress.nl vind je een uitgebreid assortiment papiersnijders in diverse prijs- en kwaliteitscategorieën.