angstig zijn

Angst: een vervelende, maar noodzakelijke emotie

Net als woede, blijheid en verdriet is angst een menselijke basisemotie waar iedereen mee te maken heeft. Het wordt zelfs gezien als de belangrijkste en krachtigste emotie van mensen, want het gaat over bang zijn voor het leven, maar vooral over bang zijn voor de dood. Niets motiveert je zo sterk als angstig voor iets zijn.

Wat is het precies?

Angst is een sterke emotie die je in staat stelt om op tijdig te kunnen reageren bij een bepaalde prikkel. Die prikkel kan bijvoorbeeld pijn of (de dreiging van) gevaar zijn.

Je lichaam wordt door de angstprikkel in staat van paraatheid gebracht. Je hartslag neemt toe, je bloeddruk wordt hoger, je begint te zweten, je mond wordt droger en het adrenalinepeil in je bloed neemt toe. Je lichaam komt in een alarmmodus en dat voelt niet prettig aan.

Wat merk je ervan?

Het onprettige gevoel wat je ervaart is echter niet zonder reden. Het is namelijk een waarschuwingssignaal wat je lichaam aan jou geeft. Daardoor kun je sneller reageren op de bedreiging die je hebt gesignaleerd. In welke mate je op een bepaalde bedreiging reageert, is overigens per persoon verschillend.

Wat betekent het als je bang bent?

De mate waarin je angstig bent geeft aan hoe veilig of onveilig je een situatie vindt. Je kunt je bijvoorbeeld een beetje onprettig voelen op het moment dat je kennis moet maken met een grote groep onbekenden. Of wanneer je in het openbaar moet spreken of voor een groep collega’s een presentatie moet geven. Het gevoel wat je dan hebt, zou je kunnen omschrijven als gezonde spanning.

Maar als je geconfronteerd wordt met een levensbedreigende situatie, dan neemt je gevoel van onbehagen veel grotere vormen aan. Je komt dan in een vecht-of-vluchtsituatie terecht. Soms kun je een situatie zelfs als dermate beangstigend ervaren, dat je daardoor verlamd raakt en dus niets meer kunt doen.

Wat kun je eraan doen?

Helaas kun je weinig doen aan het nare gevoel van bang zijn. Bedenk dat het een emotie is die iedere mens ervaart. In hoeverre je dit je leven laat beheersen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Spanning voelen we allemaal en daar is helemaal niets mis mee. Het is meestal zelfs gezond, want het houdt je scherp.

Het uit de weg gaan van situaties die jij als bedreigend ervaart, lijkt in eerste instantie een goede oplossing. Het probleem daarmee is echter dat dit gedrag zich tegen je gaat keren. Je maakt het probleem groter dan het is en door de confrontatie uit de weg te gaan, wordt het uiteindelijk voor jou een alsmaar grotere horde om te nemen. Bedenk in deze situaties dat niemand in zijn leven aan pijn en nare ervaringen ontkomt.

Wat als je heel vaak angstig bent?

Normaal gesproken duurt de reactie van je lichaam op de bedreiging die je ervaart maar even. In de meeste gevallen is de emotie dan ook snel weer verdwenen. Maar wanneer je geregeld angstig bent, het vervelende gevoel langer duurt en sterk aanvoelt, en je vooral merkt dat je reactie niet in verhouding staat tot de aanleiding, dan is er in veel gevallen sprake van een angststoornis.

Bij een angststoornis ben je zo vaak en zo lang angstig, dat het onprettige gevoel eigenlijk altijd aanwezig is. Je reacties staan niet in verhouding tot wat je ervaart en de geringste aanleiding is al reden om je bang te voelen. In dat geval kun je voor hulp het beste contact opnemen met je huisarts.