Pizza’s uit een echte pizza oven

Er gaat niets boven een pizza die recht uit de oven van de pizzeria komt. Een pizza thuis opwarmen in de gewone oven kan er gewoon niet aan tippen. Maar hoe komt dat nu?
Het geheim zit in de temperatuur. Om pizza’s klaar te maken heb je eigenlijk een temperatuur van minstens 300 graden nodig. De meeste gewone ovens geen maar tot 220 of 250 graden.

Een ander verschil is het oppervlak waar de pizza’s op gelegd worden. In een gewone oven wordt die meestal op een rooster gelegd, terwijl de pizza’s op een steen liggen in de echte pizza ovens.
De gewone oven die je in de keuken hebt staan is dus niet zo geschikt voor die perfecte pizza. Gelukkig bestaan er ook echte pizza ovens. Er zijn er die werken op elektriciteit, op gas, en op hout.

Een houtvuur lijkt een beetje zijn plaats verloren te hebben in de moderne keuken, maar de versies op gas of op elektriciteit zouden in elke keuken gezet kunnen worden. De elektrische ovens zijn compacter, en ook goedkoper in aanschaf dan de gasovens, en zijn dus ook het populairst. Je kan ze in alle mogelijke formaten vinden, van een oven waar één pizza in past, tot ééntje voor vijftien of twintig pizza’s.

De voordelen van een pizza oven

Waarom zou je nu zo’n echte pizza oven in huis halen? Of waarom zou je als professional eentje in je keuken plaatsen?
• De temperatuur die nodig is voor een pizza kan er moeiteloos in bereikt worden, in tegenstelling tot een gewone oven.
• De bodem en korst van de pizza zullen veel lekkerder zijn, omdat ze op een steen gebakken worden in plaats van op een rooster.
• Een elektrische pizza oven kan perfect ingebouwd worden in je keuken, en hoeft geen afbreuk te doen aan het design.

Als je dus graag die heerlijke pizza’s ook zelf maakt, kan het met dit soort ovens perfect. Het voorbereidend werk duurt niet langer dan gaan aanschuiven en afhalen bij de favoriete pizzeria, en je kan bovendien helemaal zelf kiezen wat je erop legt. Geen excuses meer om die vreemde combinaties die je alle langer in je hoofd hebt niet allemaal uit te proberen.

Ook als horeca-professional die pizza’s op de menukaart heeft staan kan je natuurlijk niet zonder een echte pizza oven. En met de eenvoudig te bedienen, en makkelijk te plaatsen elektrische varianten heb je ook geen excuus meer om er geen in huis te halen.

Afhankelijk van de vraag kan je een oven voor een paar pizza’s nemen, of er grote waar je meteen vijftien samen kan klaarmaken.
De klanten zullen beslist het verschil proeven, en terugkomen voor die overheerlijke verse pizza’s.
Een pizza oven past dus zowel in de pizzeria of restaurant, als in je eigen keuken thuis. Je kan er in een paar minuten een heerlijke zelfgemaakte pizza mee op tafel toveren, en de kinderen en gasten zullen je dankbaar zijn.