Rvs werktafels

Waar moet een professionele keuken vandaag de dag aan voldoen? Er zijn veel eisen. De keuken moet veilig zijn, hij moet groot genoeg zijn zodat men elkaar niet in de weg loopt.

Het allerbelangrijkste is wel dat de keuken hygiënisch moet zijn. Veel kleuren kan je daardoor niet gebruiken in je professionele keuken. Vlekken zijn moeilijk te zien op een roze werkblad. Een uitstekend alternatief op de vele kleuren die er bestaan is de rvs werktafel.

Hygiëne

Zwart, groen of blauw zijn geen geschikte kleuren in een professionele keuken. Vuiligheid is er namelijk lastig op te zien. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk vermenigvuldigen als de gemorste etenswaren niet worden opgeruimd.

Een ramp voor de keuken kan het gevolg zijn. Sluiting door de voedsel en Warenautoriteit, klachten van klanten en een negatieve reputatie kunnen een restaurant de das omdoen. Kortom faillissement.

Wat dan wel?

Maar wat is dan de juiste kleur voor de keuken? Over het algemeen worden witte wanden en vloeren gebruikt. De vuiligheid hierop is gemakkelijk te zien.

Echter alleen wit in de keuken kan nadelige gevolgen hebben. Chirurgen in een operatiekamer dragen niet voor niets meestal groen. De groene kledij breekt namelijk de witte kleur zodat chirurgen niet verblind worden. Dit is de zogenaamde sneeuwblindheid. In een keuken is groen niet de beste kleur vanwege veel groene voedselproducten. De zilveren kleur van roestvast staal is het meest ideaal.

Roestvast staal (rvs)

Roestvast staal of ook wel roestvrij staal is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het bovenste laagje wordt de oxidehuid genoemd en beschermt het onderliggende materiaal.

De belangrijkste eigenschap van roestvast staal is zoals het woord het al zegt; het roest niet! Waar gewone stalen werktafels het eten kunnen besmetten met roet zal een werktafel van roestvast staal dit niet doen. De oppervlakte van de werktafel is tevens hard en kan de scherpe messen van de keuken aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hout en plastic waarbij het risico bestaat dat splinters in het voedsel terecht komt. Met alle gevolgen van dien.

Waar moet je op letten bij een rvs werktafel?

Door de oxidehuid van de tafel wordt het onderliggende materiaal beschermd. Een beschadigde tafel kan dus alsnog voor roest zorgen. De professionele keuken is een vijandige omgeving. Vocht kan een tafel snel onbruikbaar maken.

Heel belangrijk bij de reiniging van de werktafel is het schoonmaakmiddel. Roestvast staal kan slecht tegen chloride. Stadswater, waterstofchloride (HCl), zwembadwater, natriumhypochloriet (NaOCl), en ijzer(III)chloride (Fe2Cl3) zijn zeer agressief op roestvast staal.

Tot slot kost een professionele keuken veel geld als je de inhoud vaak moet vervangen. Roestvast staal is daarom ook een goede keus. De tafels zijn duurzaam en gaan lang mee.
In het assortiment zijn veel verschillende werktafels van roestvast staal te verkrijgen. Vragen die je jezelf kan stellen zijn: moet de werktafel verplaatsbaar zijn (of wielen hebben) en waar gaat de tafel voor gebruikt worden? Je kunt werktafels met lades, wielen, planken of spoelbak krijgen.
Werkbanken van roestvast staal zijn ideaal voor in de professionele keuken en de horeca. Hygiënisch, sterk en niet te vergeten (bij het juiste gebruik) zeer duurzaam.