professionele ijsblokjesmachine

Soorten ijsblokjesmachines en hoe kies ik de juiste?

Ijsblokjesmachines worden zowel thuis als in de horecasector veel gebruikt om drankjes lekker koel te serveren. Er zijn verschillende soorten ijsblokjesmachines op de markt en in dit informatieve artikel kun je lezen welke het beste bij jou past.

Op basis van gebruiksbehoefte je ijsblokjesmachine kiezen

Om te beginnen dien je je af te vragen hoe groot je behoefte naar ijsblokjes is. Kleinere modellen produceren veelal 10kg tot 15kg ijsblokjes per 24 uur en hebben hiervoor een opslagcapaciteit van 1kg tot 2kg. Deze kleinere modellen zijn ideaal voor thuisgebruik op een zomerse dag of voor de kleinere restaurant of lunchroom waarbij er behoefte is aan enkele tot 20 glazen per uur. Deze kleinere modellen hebben geen aansluiting op het waternet nodig en worden ook wel tafelmodellen genoemd. Je kunt deze namelijk overal op een tafel of aanrecht plaatsen. Water kan handmatig worden ingegoten aan de bovenkant door de klep te openen. Als de behoefte groter is kom je terecht bij modellen met een capaciteit van 20kg, 25kg, 50kg per 24 uur uit (of nog meer). Dit zijn altijd varianten die geschikt zijn voor aansluiting op het waternet. Het voordeel hiervan ten opzichte van de kleinere tafelmodellen is dat water niet handmatig hoeft te worden gevuld. Deze hebben ook een grotere bufferinhoud, variërend van 4kg tot 8kg. Denk voor gebruik hiervan aan restaurants, hotels of bars die continu drankjes aan het schenken zijn van 50 tot wel 100 drankjes per uur.

Holle en volle ijsblokjes

Het soort ijsblokjes is te verdelen in 2 soorten, namelijk de holle ijsblokjes en de volle ijsblokjes. Het verschil zit in de wijze waarop deze wordt geproduceerd en hoe lang deze in het drankje kan blijven koelen voordat deze geheel is gesmolten. De holle ijsblokjes worden gemaakt met ‘’koude vingers’’, dit zijn staafjes die in het water worden gedompeld. Het water wordt hoog gehouden door een klepje. Door de kou van deze staafjes wordt het water rondom bevroren waardoor er een ijsblokje vormt.  Zodra er lang genoeg is gekoeld en het ijsblokje groot genoeg is, wordt het klepje dat het water hoog houdt gekanteld. Vervolgens glijdt het ijsklontje naar benden van het staafje af, richting de bufferinhoud. Omdat deze ijsblokjes hol zijn van binnen, zullen deze ook sneller smelten in drankjes.

De andere soort ijsblokjes zijn de volle ijsblokjes. Deze worden gemaakt door een sproeisysteem. Deze soort ijsblokjesmachines die sproeien als het ware een ‘’mini emmertje’’ vol met water, waarna het vervolgens begint te koelen. De volledige inhoud raakt bevroren en vervolgens zal het mini emmertje omklappen waarna de ijsblokjes rechtstreeks in de bufferinhoud vallen. Deze volle ijsblokjes zijn als het ware ‘’massief’’ en smelten daardoor een stuk langzamer in het drankje. Vanwege de manier van produceren en de kwaliteit ijsblokjes die je krijgt, is deze variant ijsblokjesmachine veelal duurder dan de voorgenoemde holle variant.

In de webshop van HorecaRama vind je alle bovengenoemde varianten van professionele ijsblokjesmachines. Verschillende modellen geschikt voor een breed aantal gebruikers: van thuisgebruik en de hobbychef, tot aan de professionele restaurant, hotel, club of bar. Koop jouw ijsblokjesmachine simpel en snel online voor scherpe prijzen en met snelle levertijden!profession